Grybų paruošimas

grybaiGrybai turi tendenciją greitai sugesti, todėl surinkti grybai turi būti apdoroti dar tą pačią dieną. Jie išskiria sveikatai pavojingas naudingąsias medžiagas. Todėl parsinešę grybų iš miško, tuoj pat pulkite juos ruošti. O štai ir keletas idėjų kaip juos geriau ir tinkamiau paruošti.

Pirmiausias ir svarbiausias patarimas, tai parsinešę grybus iš miško kruopščiai juos patikrinkite, nevalgomus grybus arba tuos kurių nepažįstate tiesiog išmeskite lauk be jokio gailesčio. Jeigu tą pačią dieną negalite apdoroti visų parsineštų gėrybių, tuomet jas laikykite plonai sudėtus viename sluoksnyje ir labai gerai vėdinamoje patalpoje, bet tik ne ilgiau nei kad dešimt valandų, nes jie ypatingai greitai genda. Svarbiausia grybus gerai ir švariai nuvalyti: pašalinti įvairias žemes ar prilipusius lapus ar spyglius, nupjauti koto apatinę dalį. Jeigu jūsų grybai yra ūmėdės ar kazlėkai, tuomet šių grybų kepurėlę dengia tokia stora luobelė. Ją būtina nulupti. Daug šeimininių turi įprotį prieš valydamos juos išmirkyti vandenyje, kad šie lengviau išsidarinėtų ir valytųsi. Tačiau šitaip kennčia grybo kokybė ir pats skonis.

Grybus būtina apvirti

Kai jau nuvalėte grybus, juos kelis kartus perplaukite šaltame vandenyje, juos susmulkinte ir dar apvirkite. Baravykai, raudonviršiai, voveraitės, rudmėsiai, pievagrybiai, gudukai ir kelmučiai neturi būti apvirti. Privaloma apvirti karčiuosius ir tuos grybus, kurie kaupia nuodingąsias medžiagas, tai: bobausiai, grūzdai, paliepės ir kita. Juos virtų reiktų daugiau nei 10 minučių. Kai grybai nusėda ant dugno, o vanduo jau nustoja putoti, tuomet jie yra išvirę. 15-20 minučių reiktų virti tuos grybus, kurie turi savybę kaupti naudingąsias medžiagas, karčiuosius grybus reiktų virti 5–15 minučių. Po vyrimo, nuovirą išpilkite lauk, o grybus dar kartą perplaukite. Jokiais būdais nesugalvokite naudoti grybų nuoviro kitam maisto gaminimui, nes jame susikaupė nuodingosios medžiagos, kurios gali pakenti jūsų sveikatai.

Grybų laikymo patarimai

Apdoroti grybai turėtų būti laikomi stikliniuose arba mediniuose arba emaliuotuose induose. Grybų negalima laikyti metaliniuose induose, nes gali susidaryti nuodingųjų medžiagų. Apdoroti grybai geriausia, jog būtų suvartoti tą pačią, o vėliausiai jau kitą dieną. Jeigu gaminatės kažkokį grybų patiekalą, jo pasitaisikyte tiek, kad suvalgytumėte per vieną kartą, nes šildyti antrą kartą tokį patiekalą nėra patartina.

Ką dar verta žinoti apie grybus?

  • Grybį koteliai turėtų būti nulupti, nes juose kaupiasi nuodingos medžiagos.
  • Kai jau grybų kotai sumedėję, jų nebepatariama naudoti maistui, nes ten susikuapia daug sunkiai virškinamos medžiagos – chitino.
  • Išdarinėjant senesnius grybus, reiktų pašalinti ir kėpurėlės apatinę dalį. Ši dalis, o tiksliau subrendusios tam tikros sporos labai sunkiai virškinasi.
  • Maistui niekada nevarokite pasenusių ar apkirmijusių grybų, nes jie tampa nuodingi ir pavojingi gyvybei.
  • Jeigu namie verdate bobausius, privalote vėdinti tą patalpą nuolatos, nes esantys nuodai yra labai lakūs ir jų negalima prisikvėpuoti, nes garais galima lengvai apnuodyti savo organizmą.